Tuintips juni door Robert Eekelder

Rupsen en slakken vreten aan bladeren van bomen, heesters en vaste planten, engerlingen ontsieren het gazon en veroorzaken uitval bij beukenhagen, luizen zuigen in de sapstroom van heesters, waardoor er groeistoornissen ontstaan. Ook eikenbomen hebben het de  laatste jaren zwaar te verduren. Processierupsen vreten namelijk massaal voltallige eikenkronen kaal. In combinatie met een droge periode zal het dan ook niet erg bevorderlijk zijn, betreffende de vitaliteit van eikenbomen. Met deze wijsheid in pacht, is de maand juni van start gegaan. Wellicht dat deze weergave vrij pessimistisch overkomt, maar toch is het helaas realiteit te benoemen. Desondanks is er momenteel weer volop bezienswaardigheden in iedere tuin waarneembaar.

20140616_robert_eekelder2

In juni staan veel soorten te bloeien, zoals Philadelphus ( Jasmijn ), Sambucus ( Vlier ), Lavendula ( Lavendel ), Paeonia ( Pioenroos ), Alchemilla ( Vrouwenmantel ) en diverse rozen. Al deze bloei verhogen de sierwaarde in de  tuin. Zorg wel voor degelijk steunmateriaal voor hogere vaste planten. Dit voorkomt schade bij stevige windhozen. Met het aanbrengen van zomergoed een bloeibeleving verder uit te breiden.  Bij diverse tuincentra is er volop keuze. Geranium, Fuchsia, Spaanse margriet en uiteraard een overdaad aan eenjarige, zoals Lobelia, Tagetes, Petunia, Salvia, Begonia. Voor een ieder wat wils!

BLOEMENPRACHT

Een gemiddelde bloeiperiode bedraagt bij vaste planten zes weken. Sommige soorten bezitten  eigenschappen om een tweede bloei te ontwikkelen. Flox, Gebroken hartje, Kattenkruid, Vrouwenmantel en Monarda zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Knip vaste planten na de bloei direct volledig terug, waardoor  een tweede bloeiperiode wordt  gestimuleerd. Door sierheesters met vaste planten te combineren is er in bloei-intensiteit veel te bereiken. Aan de basis van ieder tuinontwerp, zou een uitgekiend beplantingsplan de optimale bloemenpracht kunnen realiseren.

SNOEIEN

Liguster – en buxushagen kunnen nu gesnoeid worden, coniferen vanaf eind juni. Bewolkte dagen zijn bij uitstek het meest geschikt. Zonnige periode kunnen namelijk verbrandingsverschijnselen veroorzaken. Door de bovenzijde van hagen iets rond bij te knippen, wordt het beoogde eindresultaat geperfectioneerd,. Bladhoudende heesters kunnen vanaf  juli gesnoeid worden.

20140616_robert_eekelder3

PERCEELAFSCHEIDING

Een aantal jaren geleden waren coniferen of een planken schutting veruit favoriet als perceelafscheiding. Tot voor kort was betongaas met klimop een innovatie, maar momenteel is een afscheiding met bladhoudende heesters veruit favoriet.
Het geeft naast een natuurlijke aanblik, tevens nestgelegenheid voor vogels. Enkele geschikte soorten zijn de Photinia ‘Red Robin’ ( Glansmispel ), Buxus ‘Rotundifolia’ ( Grofbladige palmboom ) en Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ (Portugese laurier ).  Al vernoemde soorten zijn winterhard en geven relatief weinig snoeiafval.

robert_eekelder

Robert Eekelder
E- mail: info@roberteekelder.nl