Er moet nog steeds veel bezuinigd worden. De krant laat ons dagelijks lezen wat de politiek voor maatregelen verzint om de financiële huishouding op orde te krijgen. Er is een akkoord, maar iedereen lijkt meer opgelucht dat er überhaupt een akkoord IS, dan dat we nou zo blij zijn met de inhoud van het akkoord. Lange termijn visie die goede zorg draagt voor land en bewoners lijkt ver weg als de korte termijn (lees: electoraal belang) regeert.  We zullen zien of de politiek zichzelf op tijd gaat hervormen of dat het afgedwongen zal gaan worden. Een poging om het op een andere manier te doen komt nu van Hans Biesheuvel. Het lijkt erop alsof kleine ondernemers zich beter bij deze nieuwe beweging (ONL) aan kunnen sluiten, want hij geeft aan dat een goede vertegenwoordiging van deze hele grote groep is niet goed geregeld in de bestaande brancheorganisaties en de politiek.

Waar nog steeds de kaasschaafmethode gehanteerd wordt, worden geen echte keuzes gemaakt. Oude systemen worden in stand gehouden, u kent de voorbeelden uit de kranten. In de tuin is het niet anders: amateuristisch snoeiwerk levert gedrochten van groeisels op, die de naam boom of struik soms niet meer kunnen dragen. Snoei een tak die in de weg zit alleen zover dat je weer over het pad kan lopen, volgend jaar zitten er 5 takken die je route blokkeren.

Alleen bezuinigen is niet productief, dat lijkt iedereen te beseffen. Er moet ook vernieuwd worden. Maar waar het woord innovatie al jaren misbruikt wordt, gebeurd er dus eigenlijk helemaal niets. De oude politiek, de oude geldstromen, de oude manier van handelen, het blijft allemaal bestaan. Daar helpt geen “innovatief” projectje tegen, dat zijn doekjes voor het bloeden. Want bij echte innovatie worden nieuwe wegen ingeslagen, en dat betekent dat je afscheid neemt van de oude weg. En dat gebeurt niet.

Door amateuristisch snoeien in de politiek begint onze samenleving op een gedrocht te lijken, waarin bijna niet meer te zien is welke tak waarheen gaat. Aan alle kanten wildgroei en elk jaar wordt de puinhoop groter.

De parallel naar uw bedrijf mag u zelf trekken. Maar ook daar zullen elke keer keuzes gemaakt moeten worden. Op welk segment van de markt wil je je richten, waar investeer je in en wat kost alleen nog maar energie, zit elk jaar meer in de weg en zou eigenlijk (diep) weg gesneden moeten worden?

Ik wens u een goede keuze toe.

Connie Ettema
Ettema Tuininrichting
connie_ettema
Logo Ettema Tuininrichting bruin klein