Voorjaarstips van hovenier Robert Eekelder

De lente is het startsein van het nieuwe tuinseizoen. Toverhazelaars staan momenteel volop te bloeien, net als krokussen en sneeuwklokjes. Dit zijn slechts enkele verschijnselen van de lente. Ook bomen en heesters zullen eerdaags van knopstand ontluiken tot weelderige bladeren. In maart wordt er dan ook gestart met het grote voorjaarsonderhoud. Snoei struikrozen tot 3 knoppen boven de grond terug. Vlinderstruiken dienen  op kniehoogte terug geknipt worden en verwijder bij boerenhortensia enkele dikke overjarige takken in het geheel. Lavendel tot 10 cm hoogte terug snoeien. Geënte cultivars, zoals trompetboom, bolacacia volledig knotten. Bij heesters enkele dikke takken tot de grond afzetten, zodat er gedurende het jaar weer nieuwe vitaal groeiende takken worden hervormd. Winterheide na de bloei terug knippen.

Beplanting

Het voorjaar is een ideale tijd om een tuin aan te leggen. Houd rekening met de habitus van bomen en heesters. Bij kleinere tuinen zijn zuilvormige bomen, zoals een goudiep of zuilbeuk een goede keuze. Ook geënte bomen op stam kunnen uitkomst bieden, zoals trompetboom of bolacacia. In grote tuinen zijn varianten met een ware kroonaanzet interessanter, zoals een amberboom, sierkers of lindeboom  Ook bladkleuringen spelen parten. Geelkleurende bladeren, zoals een valse christusdoorn of goudacacia geven een tuin een ruimere aanblik, terwijl overige kleuren een tuin vaak intiemer maken, Bij heesters  is een mix van, zowel bladhoudende – als bladverliezende soorten aan te bevelen. Het gehele jaar is er verschil waarneembaar en blijft er een bepaalde ‘body’ in de winter  behouden. Een perfect ingerichte tuin heeft op iedere hoogte een bezienswaardigheid, de boom als hoogste punt en dan afbouwend met hoge – en lage heesters in combinatie met vaste planten en enkele coniferen. Plant schaduwminnende soorten nooit in de volle zon.

Lente

Bemesting

Bij de tuinaanleg is voeding een belangrijk aandeel voor een geslaagde tuin. Bij de bouw van een nieuw huis zijn grondlagen vaak verdicht door het bouwverkeer. De onderlagen zijn zo vast gereden, waardoor er harde lagen in de ondergrond zijn ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat regenwater niet kan weg zakken en er in de zomer geen hangwater beschikbaar is. In de herfst  treedt er verzuring op en in de zomer verdrogingverschijnselen. Laat uw tuin altijd diep doorspitten met een graafmachine. Compost en mestkorrels zorgen voor een goed bodemleven in de grond. Bezuinig nooit op bemesting, dit geeft uw beplanting de benodigde voeding gedurende het groeiseizoen met als resultaat mooiere, vollere en weelderige groeiende beplanting. Kunstmest is prima om op het gazon te strooien, maar niet in de beplanting. Kunstmest strooit u pas in april op uw gazon, de kunstmest komt zeer snel vrij en het rendement in maart is voor uw gazon nog nihil.

Overige tips

Fruitbomen kunnen de eerste 2 weken van maart nog gesnoeid worden, in een kas kan begonnen worden met het zaaien van eenjarigen, ook is het de ideale tijd voor aanplanten van hagen en overige beplantingen, primula’s en violen kunnen nu in de borders geplant worden, plaats nestkassen aan de noordzijde van bomen , start met het bemesten van uw gazon.

Robert Eekelder

E-mail: info@roberteekelder.nl