Deel insecten sterft uit

door | 22 feb 2019 | Hoveniersbranche

Het aantal insectensoorten zal de komende decennia wereldwijd met veertig procent afnemen, zo concluderen wetenschappers. Uit de nieuwste analyse blijkt dat insectensoorten acht keer zo snel uitsterven als zoogdieren, vogels en reptielen, aldus De Vlinderstichting.

De publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation is het eerste wereldwijde onderzoek op dit gebied, en analyseert 73 eerdere studies uit verschillende landen. Het aantal insectensoorten daalt jaarlijks met ongeveer 2,5 procent. Vlinders, kevers en vliesvleugeligen, zoals mieren, hommels, wespen en bijen, behoren tot de meest bedreigde soorten.

Eerdere studie

Afgelopen jaren werd al duidelijk dat bepaalde insectensoorten, zoals bijen en vlinders, steeds minder voorkomen in West-Europa en Noord-Amerika. Samen met Duitse collega’s meldden ecologen van de Radboud Universiteit in een publicatie op 18 oktober 2017 dat de totale biomassa aan vliegende insecten met ruim 75 procent was afgenomen.

Bestuivers

Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde: het zijn de bestuivers van bloemen en ze vormen de voornaamste voedselbron van vogels en veel zoogdieren. Als een groot deel daarvan verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op de mens.

De Vlinderstichting laat weten dat de afgelopen vijftig jaar er al twintig vlindersoorten zijn uitgestorven. Nog eens tien vlindersoorten staan op het punt uit Nederland te verdwijnen.

 

Bron: Greenity

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...