Het najaar  is voor velen een periode om nog even terug te denken aan de reeds verstreken zomerperiode. Zonneschijn en tot in de avonduren buiten vertoeven is voor dit jaar een ‘ gepasseerd station ‘. De zomer heeft ruimte gemaakt voor de herfst. Naast diverse regenbuien met soms stormachtige karakter, heeft de herfst ook zo haar mooie kanten. Zo zijn  prachtige bladverkleuringen, paddenstoelen, ontelbare zaaddozen en een diversiteit aan bessenpracht slechts enkele voorbeelden van de charmes van de herfst.

foto's tuintips oktober 014 010

BEPLANTING

Bomen, heesters en  coniferen  worden in oktober vaak rond gestoken, zodat ze bij het verplanten op een later tijdstip ‘ haarwortels ‘ hebben gevormd. Als beplanting vele jaren op een vaste standplaats hebben gestaan worden er  vaak lange dikke wortels gevormd. Bij het herplanten zal het slagingspercentage vele malen groter zijn. Onder het rond steken verstaat men;  het doorsteken van de wortels op een ruime afstand vanaf de stam.

foto's tuintips oktober 2014 003

KUIPPLANTEN

Kuipplanten kunnen zeer waardevolle planten voor de aankleding van een  terras zijn, toch wordt het langzamerhand tijd voor de  winterstalling. Brugmansia, Fuchsia en Lantana zijn ideale kuipplanten om te overwinteren. Voortijdig wel drastisch terugsnoeien en van alle bladeren ontdoen. Bloembakken kunnen na het zomergoed worden gevuld met winterheide, vossenbessen of  klimop.

Aardewerk – of hardstenen potten kunnen helaas wel barsten bij extreme vorst, vooral als overtollig regenwater niet direct kan worden afgevoerd. Zorg vandaar altijd voor gaten in de bodem  van potten. Polyester  bloempotten zijn echter wel vorst bestending..

HORTENSIA

De bloemen van een Hydrangea zijn uitermate geschikt voor decoratiemateriaal. Veelal wordt de bloemen van boerenhortensia gebruikt, maar ook overige varianten zijn goed te verwerken in bloemstukken of  gewoon als decoratie. Hydrangea bij voorkeur in het voorjaar verjongen Bij Hydrangea macrophylla    ’ Cultivars ‘ – Boerenhortensia, slechts enkele dikke takken volledig terug knippen, overige varianten vaak tot op kniehoogte terug snoeien.

foto tuintips oktober 2014

OVERIGE TUINTIPS

Zomerbloeiende bollen rooien en opslaan in een vorstvrije ruimte,  verwilderde hagen snoeien, maaifrequentie van  het gazon minimaliseren,  Voorjaarsbloeiende bollen  poten,  klimplanten aanbinden, controleer  boombanden op voldoende ruimte tussen boom en paal, laat bladerendek tussen heesters ongemoeid voor gevogelte en overwinterende egels. Laat vaste planten ook ongemoeid, zodat afstervende, bovengrondse delen iets toevoegt aan het wintersilhouet. Graszoden kunnen gelegd worden, bomen en heesters planten, en natuurlijk genieten van alle mooie taferelen in het najaar.

20140923_eekelder

Robert Eekelder

E – mail: info@roberteekelder.nl