Glazen paleis van ±3.000 m2 voor welbekende botanische tuin Flora in Keulen

door | 28 apr 2020 | Hoveniersbranche, Nieuws

Van gemeente Keulen heeft Smiemans Projecten de opdracht gekregen om een speciale glasconstructie te bouwen voor de bekende botanische tuin “Flora” in Keulen.

 Deze kas bestaat uit drie bogen die in een U-vorm bij elkaar komen. Deze bijzondere constructie maakt het een vooruitstrevende project met een moderne uitstraling. Elke boog heeft een andere hoogte. In de hoogste boog (maar liefst 18 meter) komt een loopbrug waardoor bezoekers de bijzondere planten en bloemen ook van grote hoogte kunnen bewonderen.

Königs Architekten is erin geslaagd om zo veel mogelijk glas, maar liefst 4.500 m2 geïsoleerd glas, in de constructie te gebruiken. Door het minimale gebruik van staal, laat deze lichte constructie zo veel mogelijk daglicht door voor de exotische planten in de kas. In de botanische kas met een oppervlakte van 3.000 m2 wordt een tropisch en een woestijnklimaat nagebootst.

De bogen van deze nieuwe glasconstructie zijn te vergelijken met het Smiemans project voor Goethe Universiteit in Frankfurt am Main, destijds ook ontworpen door Königs Architekten in Duitsland.

‘Flora und Botanische Garten Köln’ is een van de bekendste botanische tuinen van Duitsland en ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. De botanische tuin bestaat sinds 1863 en is 11,5 hectare groot.

Misschien vind je dit ook interessant