‘Goed groen onderwijs maak je samen’, luidt de titel van het Groenboek Onderwijs dat Branchevereniging VHG woensdag 4 juli officieel publiceert. Een exemplaar van het groenboek werd dinsdag 3 juli in de vorm van een petitie overhandigd aan de leden van de Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. In het groenboek geeft VHG een beeld van de inspanningen die zij samen met onderwijs en bedrijfsleven onderneemt om de instroom en de kwaliteit van het groene onderwijs te bevorderen.
VHG-directeur Egbert Roozen bood het groenboek aan de commissieleden aan met het verzoek om de ministers van OCW op te roepen het groene bedrijfsleven te betrekken bij de vormgeving van en de samenwerking met het groene onderwijs. “Net als de ministers van OCW maakt onze branche zich ook zorgen over het groene onderwijs: we hebben jonge vakmensen nodig. We investeren veel in de samenwerking met het groene onderwijs.”
Activiteiten
VHG heeft de afgelopen jaren op onderwijsgebied diverse activiteiten ontplooid. Zo zijn er projecten opgezet om de doorstroom van groen vmbo naar groen mbo te stimuleren door scholen en groenbedrijven nauw met elkaar te laten samenwerken. Ook op mbo-niveau heeft de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven een impuls gekregen. Om een doorlopende leerlijn te creëren, is in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein een Associate Degree-opleiding opgezet. Voor zij-instromers is er bovendien de VHG-Brancheopleiding. Verder heeft VHG in het kader van het excellentieprogramma de titels Meester Hovenier en Meester Groenvoorziener ontwikkeld. In het groenboek komen betrokkenen uit het onderwijs en het bedrijfsleven aan het woord.
Voldoende geschoolde vakmensen
“VHG wil helpen om scholen en bedrijven nog meer met elkaar te laten samenwerken, zodat de vruchten van de opleiding in de beroepspraktijk geplukt kunnen worden,” aldus VHG-directeur Egbert Roozen. “We willen zorgen voor voldoende instroom van jongeren en volwassenen, zodat we ook in de toekomst over de juiste vakmensen kunnen blijven beschikken. Dat is hard nodig want het groene vak is volop in ontwikkeling. Groen speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Ook de kansen binnen de circulaire economie komen steeds meer in beeld.” VHG wil de lopende onderwijsprojecten uitbreiden, waarbij zij met de onderwijspartners en het bedrijfsleven werkt aan de opzet van een regionale hotspots voor vakontwikkeling en onderwijs aan groenprofessionals.
VHG Groenboek Onderwijs
Een bladerbare versie van het Groenboek Onderwijs vindt u hier.