Knuffel mij

door | 1 sep 2018 | GardenExperience 2018, Hoveniersbranche

Er zijn mensen die denken dat je met bloemen moet praten om ze beter te laten groeien. Het kan nooit een hovenier zijn die dit heeft bedacht. Tenminste niet de hoveniers die altijd onze tuin doen. Die praten niet zo veel. Je wil ook niet dat een hovenier meer aan het praten is dan aan het werk, maar af en toe iets meer communicatie is wel handig. Misschien komt het omdat het voornamelijk mannen zijn. Mannen praten iets minder dan vrouwen. Vrouwen zijn er ook beter in. Met heel veel woorden en dan ook nog eens in de goede volgorde.

Toch, iets betere communicatie voor hoveniers is geen overbodige luxe. Het begint al bij de offerteaanvraag. Een tijdje terug nog (drie maanden geleden) hebben we bij drie hoveniers gevraagd wat het moet kosten om de veertien meter buxusplanten in onze voortuin te vervangen en er iets nieuws neer te zetten. Er vielen gelijk al twee af omdat we daar nooit meer iets van vernomen hebben. Wat raar is omdat ze wel allebei bijna een uur met ons aan tafel hebben gezeten. Dus niet alleen wij maar ook zij hebben een uur geïnvesteerd.

De derde liet vier weken later, na vele malen nabellen en e-mailen van mijn vrouw, iets van zich horen. O ja, mijn vrouw handelt dit soort zaken altijd af want ze is niet alleen beter in communiceren, ze is ook beter in geld uitgeven. Of ja: beter? Ze heeft er meer ervaring in.

Een reactie krijgen van een hovenier is tegenwoordig al een uitdaging.

De hovenier wilde weten hoeveel meter het ook alweer was, hij was het blaadje kwijt waar hij alles op had gekrabbeld. Vervolgens duurde het nog anderhalve week voordat we iets via de mail kregen toegestuurd. Dat iets noemde hij een offerte. Ik noemde het een mailtje met een prijs met verder geen enkele omschrijving van welke activiteit dan ook.
Wat krijg ik voor die prijs? Wat doe je ervoor? Wanneer? Hoe? Om deze informatie boven tafel en op papier te krijgen zijn we (mijn vrouw) vervolgens nog enkele weken bezig geweest. Ons doel was inmiddels geen nieuwe voortuin meer maar met alleen maar een goede offerte zouden we al heel blij mee zijn. Dan zetten we die wel in de voortuin.

Beste hoveniers, praten met bloemen hoeft niet. Maar af en toe een klant knuffelen mag best. En als je dat te eng vindt, probeer het dan eerst eens met een boom.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Hij is dagvoorzitter op GardenExperience 2018.

Misschien vind je dit ook interessant
Interview over TuinKeur pro

Interview over TuinKeur pro

Een tijdje terug sprak ik een hovenier die enthousiast over zijn werk vertelde en zijn bedrijfsvoering. Hij vertelde dat hij meer tijdswinst had door gebruik te maken van het automatisering software van TuinKeur. Ik was benieuwd...