Lang verwacht maar toch gekomen!

Er zit iets beweging in de laanbomenmarkt hoor je overal. Wat ik tot nu toe hoor is dat kwekers geen geld hebben om plantmateriaal voor het nieuwe seizoen in te kopen. Grote orders liggen, ook hier, nog niet klaar. Het enige wat je hoort is dat de prijs niet past of dat de handelaar waar je prijs aan opgegeven hebt het werk ook niet heeft. Wij moeten het gelukkig niet alleen hebben van de laanbomen maar we hebben ook nog de veredelde walnotenbomen in ons pakket en we hebben nog een kleine 5 hectare peren die we ieder jaar plukken. Een gespreid risico dus.

Nu hoor je overal dat de markt zeer slecht is en mijn mening is dat we die markt, als laanboomkwekers, voor elkaar aan het verpesten zijn. 14/16 leveren terwijl 20/25 gevraagd is bijvoorbeeld maar ook de prijzen nog verder drukken om toch maar iets te verkopen. Tussendoor valt er hier en daar dan toch een faillissement. Ook daar zijn, buiten de curator en de belastingdienst, enkel verliezers. De schulden blijven in de sector zitten, het overtollige personeel kan naar huis en vervolgens kan onbekommerd een doorstart gemaakt worden. Zo kan ik ook goedkope bomen leveren!  Gewoon de rekeningen niet betalen en de bomen voor een grijpstuiver op de institutionele markt wegzetten.

Bijkomende vraag is natuurlijk: Hoe lang gaan we dit volhouden? De markt kijkt niet meer om naar lokale bedrijven. Als het goedkoper van buiten de provincie gehaald kan worden rennen ze om het hardst. Vervolgkosten worden voor het gemak maar even buiten beschouwing gelaten. “Dan verhogen we toch gewoon de OZB.” Uit het buitenland zal de oplossing voorlopig ook niet komen. En op de binnenlandse markt is een overschot aan bomen.

Een grote opschoning is dus wat ons te wachten staat. Qua bedrijven maar zeker ook qua opstand. En een paar rotte appels er mee uit. Dan kan de rest van de fruitmand gezond verder.

We gaan het zien…