Het is weer zo ver!

Het is je vast wel eens overkomen. Je wordt gebeld door een bedrijf die jouw een domeinnaam aanbiedt, welke vergelijkbaar is met jouw eigen domeinnaam. Jij zou zogenaamd het eerste registratierecht hebben op deze naam. Trap hier niet in! Momenteel wordt er weer een belronde gedaan in onze branche. 

Domeinnaam oplichting

Het is een ’truc’ die al lang wordt toegepast. We ontvangen met vlagen veel vragen omtrent dit onderwerp. Daarom hebben we besloten om dit nog maar eens onder de aandacht te brengen. Je wordt veelal telefonisch overvallen met de vraag of je een extra domeinnaam wilt vastleggen. Vaak worden er exorbitant hoge bedragen gevraagd voor de domeinnamen. We kennen voorbeelden waarbij er tot 10 keer de prijs wordt gevraagd van de normale prijs. Daarnaast zien we vaak extreem lange looptijden, soms wel tot 5 jaar of zelfs langer. 

Het is niet logisch dat iemand je zou bellen om te waarschuwen dat er een andere partij is die je naam zou gaan claimen. Daarnaast zien we vaak dat de betreffende naam gewoon nog voor een ieder vrij te claimen is.  

Herkenning oplichting

Hoe herken je nou de oplichting? Waar kan je opletten bij domeinnaamfraude? 

 • Je wordt telefonisch (of soms nog per post) benaderd.
 • Er wordt jouw een naam aangeboden om te voorkomen dat iemand anders deze claimt. 
 • Er wordt druk op je uitgeoefend. Door een bepaalde urgentie te geven ben je geneigd hier aan toe te geven. 
 • Het te betalen bedrag is (te) hoog. In ieder geval vaak hoger dan je gewend bent.Ondanks dat de bedragen relatief laag zijn. 
 • Het bedrijf dat je belt is geen lid van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland).
 • Het bedrijf is soms geeneens KvK ingeschreven.  

Voorkom oplichting met domeinnamen

Helaas is oplichting met domeinnamen al jaren actief. Hoe kan je dit nou voorkomen. Veel van mijn klanten bellen me hier gelukkig standaard over op. Of soms nog beter, ze vragen de fraudeur om mij te bellen. Dit gaat vaak in de trend van: “bel Theo maar, die regelt dat voor ons”. Grote voordeel hiervan is dat de hovenier gewoon lekker door kan werken. Hoeft zich niet af te vragen of hij de juiste beslissing heeft genomen en kan zijn focus bij zijn werk houden. Verder een aantal praktische tips: 

 • Wees alert bij telefonische aanbiedingen (dit wordt ook vaak opgenomen, waardoor je een mondelinge overeenkomst krijgt).
 • Beslis niet overhaast. Vaak heeft je onderbuik gevoel gelijk!
 • Laat je nooit onder druk zetten!
 • Indien je een domeinnaam aangeboden krijgt, controleer altijd of deze nog vrij is. Of laat dit even controleren. 
 • Bij twijfel zou ik zeggen: bel je altijd website beheerder. Of anders bel mij! Ik help je graag.

Heb je hier vragen over? Ik hoor het graag. 

theo

Theo Clevering
Marketing specialist TuinKeur
theo@tuinkeur.nl

 

 


SIDN heeft in 2015 ook mee gewerkt aan een utizending van Avrotros over domeinnaamoplichting. Lees hier meer over op de site van SIDN.