Op zaterdag 24 februari zijn tijdens VHG Vakdag op TuinIdee in ’s-Hertogenbosch de prijzen uitgereikt van de Zwemvijver van het Jaar 2018. LilyPond uit Wageningen kreeg zowel de prijs voor de beste Zwemvijver als voor het beste Particuliere Natuurlijke Zwembad. Met deze landelijke competitie brengt het Platform voor Natuurlijk Zwemwater van Branchevereniging VHG vakkundig ontworpen en aangelegde zwemvijvers onder de aandacht van het grote publiek.

Particuliere zwemvijvers 
LilyPond wint in de categorie Particuliere Zwemvijvers met de inzending Levende ecologische zwemvijver. De jury is zeer enthousiast in het juryrapport: “Deze prachtige natuurlijke ecologische zwemvijver is er een voorbeeld van hoe een mooi en goed doordacht ontwerp en prachtige uitvoering met inheemse materialen, alle ruimte geeft aan het welbevinden van mens, dier en plant. Grenzend aan een natuurlandschap is deze tuin met vijver een logisch verlengstuk dat geheel in de natuurlijke stijl is aangelegd. De vijver en de inheemse beplanting zijn volledig geïntegreerd en zijn een lust voor het oog. Deze zwemvijver kan elke particulier die een eigen zwemplek overweegt, ervan overtuigen dat een goed ontworpen en vakkundig aangelegde natuurlijke zwemvijver elke dag voor een totaalbeleving van de tuin zorgt.”

Particuliere Natuurlijke Zwembaden
Het stads natuurzwembad van LilyPond wint in de categorie Particuliere Natuurlijke Zwembaden. “Deze mooie inzending laat zien dat een natuurlijk zwembad ook prima past in een vrij compacte stadstuin. Het langwerpige bad is heel mooi in het perceel geïntegreerd en subtiel omsloten door de L-vorm van de groene filterzone. De eenduidige keuzes in materialisatie, beplanting en het mooi en vakkundig uitgevoerde bad-ontwerp, dragen bij aan een rustige, eenvoudige natuurbeleving, die meer dan voldoende ‘groen en blauw’ aanvoelt, ondanks de aanwezige verharding. Al met al een heerlijke plek om dagelijks volop te genieten van levend water in een stadshart!”, zo luidt het juryoordeel.

Mooie bekroning
Sander Voortman van LilyPond was blij verrast met deze prijzen: “Ik ben ontzettend trots, met ons hele team hebben we dit gepresteerd. Dit betekent heel veel voor ons. We hebben veel zorg besteed aan deze inzendingen en gaan hier zeker publiciteit aan geven. Ik hoop dat dit ook voor de branche als geheel een opsteker is. We zijn samen voortdurend bezig om de kwaliteit van natuurlijk zwemwater naar een nog hoger niveau te brengen. Deze prijzen zijn een prachtige bekroning.”

Hoge kwaliteit 
De jury beoordeelde geanonimiseerde inzendingen op ontwerp, vakmanschap, techniek, waterwaarden en natuurwaarden. De vier genomineerde inzendingen waren stuk voor stuk visitekaartjes voor de branche. 

In de categorie Particuliere Natuurlijke Zwembaden waren de volgende inzendingen genomineerd:

  • Stads natuurzwembad, LilyPond, Wageningen
  • Klassiek natuurzwembad, De Koninklijke Ginkel Groep, Veenendaal

De nominaties in de categorie Particuliere Zwemvijvers waren:

  • Organisch vormgegeven zwemvijver, De Lingebrug hoveniers, Ochten
  • Levende ecologische zwemvijver, LilyPond, Wageningen

Zwemvijver van het jaar 2018