Nieuwe kengetallen geven inzicht in bodemleven

door | 24 jan 2019 | Hoveniersbranche

Actief bodemleven is belangrijk voor een goede bodemvruchtbaarheid en voor de weerbaarheid van het gewas. Eurofins Agro beschikt over een  innovatieve methode die inzicht geeft in het microbiële bodemleven. Dit inzicht maakt het mogelijk om de bodemvruchtbaarheid bij te sturen.

Drie kengetallen

Op het verslag van BemestingsWijzer staan voortaan drie kengetallen die u inzicht geven in de toestand van het microbiële bodemleven:

  • de microbiële biomassa
  • de microbiële activiteit
  • de verhouding schimmels/bacteriën

Bodemvruchtbaarheid

Micro-organismen dragen bij aan de bodemvruchtbaarheid. Zij zorgen voor mineralisatie en dus voor de beschikbaarheid van essentiële nutriënten zoals stikstof (N) en zwavel (S) en in beperktere mate ook van fosfaat (P). 

Daarnaast draagt bodemleven bij aan een betere structuur en dus aan een betere bewerkbaarheid en doorlaatbaarheid van de bodem. Tot slot hebben bodems met veel microbiële biomassa vaak een evenwichtig bodemecosysteem. Ziekteverwekkers hebben minder kans om zich te ontwikkelen. 

Volledig beeld

BemestingsWijzer is het onderzoekspakket van Eurofins Agro dat u het complete beeld geeft van de bodemvruchtbaarheid. Het verslag presenteert overzichtelijk alle bodemchemische, bodemfysische en bodembiologische eigenschappen van uw bodem.

De analyseresultaten worden gerelateerd aan de landbouwkundige streefwaarden en worden voorzien van een helder advies

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...