Spanning stijgt rond keuze van Boom van het Jaar 2019

door | 12 dec 2018 | Hoveniersbranche

Drie boomsoorten maken nog kans om gekozen te worden tot Boom van het Jaar 2019. Boomtelers gaan de komende weken hun stem uitbrengen, de definitieve winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Kennis- en Netwerkdag op 20 december in Ede.

Het thema voor het komende jaar is schaduwgevende bomen. In deze tijd van klimaatverandering en meer hitte in de zomer is het goed om aandacht te geven aan bomen met een dicht bladerdek die schaduw kunnen geven.

De LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten meldt dat de jury afgelopen week bij elkaar geweest om uit de voorgedragen soorten die passen in het thema drie nominaties te kiezen. Daarbij is er ook gelet op de gezonde groeikracht van de bomen, of ze in Europa toepasbaar zijn en tenslotte of ze voldoende verkrijgbaar zijn.

 

Kaukasische els

De eerste van de drie genomineerde bomen is de Alnus xspaethii, in het Nederlands de Kaukasische of Japanse els. Deze elzensoort is een kruising tussen Alnus japonica en Alnus subcordata. De xspaethi heeft glimmende, langwerpig tot eironde donkergroene bladeren met een gezaagde rand.

De tweede genomineerde is de Catalpa bignonoides, de groene trompetboom. Het is een boom die 12 tot 15 meter, soms zelfs tot 20 meter, hoog wordt. De groene trompetboom heeft een brede kroon en een korte stam. De schors is dun, grijsbruin en barst in kleine vlakjes.

 

Gewone tulpenboom

De derde genomineerde boomsoort is de Liriodendron tulpifera, de gewone tulpenboom. Deze is afkomstig uit Noord-Amerika en is genoemd naar de tulpvormige bloemen die zich wat tussen het blad verschuilen. De bloei komt pas op latere leeftijd. Deze soort vormt uiteindelijk een grote boom, die wel tot 30 meter hoogte kan reiken.

 

Bron: Nieuwe Oogst

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...