Al 45 jaar ga ik met de tijd mee. Dat is niet echt een keuze, eerder een gunst. En het moet, want anders raak je uit de tijd. En als je eenmaal uit de tijd bent, dan ben je er niet meer. Dus tijd doet er alleen toe als je erbij bent en tijdloos zijn is natuurkundig onmogelijk. Je kunt wel geloven in een tijdgeest, die kan je terug voeren naar andere tijden. Vooruit in de tijd is echter moeilijk, dat is alleen weggelegd voor een strenggelovige, zoals de tuinman.

De tuinman plant met het oog op de toekomst. Wat hij vandaag plant is morgen gegroeid, het is zelfs mooier geworden.Feitelijk is iets iets levend planten het enige nuttige wat je in je leven kan doen. Al het andere wat je doet wordt per direct gevangen door de tijdgeest en is aan verval onderhevig. Ironisch is het wel zo dat je eigenlijk niets hoeft te planten, er groeit namelijk altijd vanzelf iets als je gewoon afwacht. Wat dat betreft is de tijdgeest vooral een leuk speelkameraadje voor de tuinman. Ze spelen samen met de seizoenen al jaren vooruit.

Vraag me dus nooit een tijdloos tuinontwerp te maken. Dat zou een doodsteek zijn. Een tuin moet juist leven en jij moet erbij zijn. Na een tijdje moet je het kunnen veranderen en aanpassen. Het moet kunnen groeien en met jouw tijd mee gaan.

Hoe ambachtelijk hovenier of tuinman ook klinkt het is het meest futuristische beroep wat er bestaat. En daarmee ook het duurzaamste beroep. Dat wordt vaak verkeerd begrepen. En het gaat dan ook steevast mis als vak vreemde mensen zich met de tuin gaan bemoeien en duurzaam helemaal anders gaan uitleggen. Dan wordt het een gevecht tegen de tijd. Het moet dan langer mee gaan en mooier blijven, kleurgarantie 10 jaar. En het moet goed vast gemaakt worden zodat het heel lang blijft zoals het is. Dieper, harder, sterker, dikker, steviger, dichter enzovoort. Dan zal het je tijd wel duren…misschien.

Nee, maak een levende tuin, dan blijf je bij de tijd.
Want ik heb het al vaak gezegd; “een tuin met een hart, klopt altijd”.

Wilco Boksebeld - Bladgoud-tuinen

©2016 Wilco Boksebeld

www.bladgoud-tuinen.nl