Volop bloemenpracht
Door het stralende weer van afgelopen tijd wordt er weer enthousiast getuinierd. Wie wil dat nu niet; De tuin op zijn ‘paasbest’. Naast voorjaarssnoei, zal bemesten, grondbewerking, gazononderhoud en wellicht assortimentsvernieuwing aan de orde zijn.
Fruitbomen staan volop te bloeien, knoppen ontluiken zich tot frisse bladeren, vaste planten herrijzen bovengronds en diverse heesters staan te bloeien. Enkele voorbeelden van vroegbloeiende heesters zijn; Forsythia, Corylopsis, Ribes, Amelanchier, Magnolia en Spiraea. Elk jaar is het weer volop genieten van de diversiteit aan bloemenpracht. Na de bloei van heesters is drastische verjongingssnoei aan te raden. Knip enkele dikkere takken tot de aan de grond terug, zodat heesters gestimuleerd worden om te hergroeien. De natuurlijke habitus (verschijningsvorm) wel in stand blijven houden..
GAZON
Het gazon heeft na een rustperiode van 6 maanden, behoefte aan een flinke onderhoudsbeurt. Bij extreme mosgroei zou verticuteren uitkomst kunnen bieden. Mos wel voortijdig bestrijden met een ijzersulfaat concentratie. Na het verticuteren, bemesten en evt. doorzaaien. Eind april het gazon gaan bekalken. Dit voorkomt een chemische reactie tussen meststoffen en kalk. ( zuurgraadconflict). Als finish touch zouden grasranden geknipt kunnen worden en zijn alle puntjes op de i gezet.
ROZEN
Men onderscheidt wel 200 soorten rozen en een veelvoud in variëteiten en cultivars
Rozen worden momenteel op 2 á 3 knoppen boven de grond terug geknipt ( dit is afhankelijk van het soort ). Verwijder altijd minder vitale delen en voorzie rozen van een rijkelijke organische bemesting.
Rozen groeien het best op voedselrijke grond met een PH- waarde van 6 á 6,5. Bij een lagere PH- waarde is een kalkdosering. Gemiddeld 2,5 kg kalk per m2 als uitgangsbasis hanteren. Veel rozen kunnen 3 x per jaar bloeien, mits ze gelijk na de bloei worden teruggenipt.
GRONDBEWERKING
In sommige gevallen is de bodemstructuur dicht geslagen. Door grondbewerking zal het bodemleven toenemen. Tussen heesters en vaste planten kunt u de grond met een riek opener van structuur maken. Door het zg. opwippen van de bovenste grondlaag ontstaat er voldoende openheid en geeft het tevens een frisse aanblik. Een tuinklauw wordt ook wel eens gebruikt, maar vraagt meer lichamelijke inspanningen.
OVERIGE TUINTIPS
Bloembollen rustig laten afsterven, voordat het loof wordt verwijderd, vijverplanten inboeten en afgestorven plantendelen verwijderen, dahlia’s en gladiolen poten, tomaten en komkommers onder glas zaaien, klimplanten aanbinden, groene aanslag op straatwerk verwijderen en uiteraard volop genieten van al het moois om ons heen.
Robert Eekelder
E: info@roberteekelder.nl