Maart roert zijn staart

Ondanks de huidige voorjaarsperikelen zou het ook nog wel eens een stormachtige maand kunnen worden. Niet dat dit de huidige voorspellingen zijn, maar het spreekwoord; maart roert zijn staart heeft zo zijn betekenis. Momenteel bloeien Viburnum, krokus, narcis en sneeuwklokje volop. Dit als voorbode voor de aankomende lente. Vanaf medio maart zullen dan ook vele tuinen aan het grote voorjaarsonderhoud onderhevig zijn. Snoeien, bemesten en aanplanten zijn enkele essentiële kerntaken voor het seizoen.

Rozen worden nu rigoureus terug gesnoeid, icm. met een mestdosering. Verwijder gelijk alle aangetaste takken. Klimrozen met lange uitlopers kunt u geleiden als hoofdtakken en snoei vervolgens alle verticaal groeiende scheuten terug op 2 knoppen. Buddleja (vlinderstruiken) worden op kniehoogte terug geknipt en Hydrangea ( boerenhortensia ) verjongd men door enkele dikke volledig te verwijderen. Lavendel tot 10 cm terug knippen, waardoor sterke verhouting wordt voorkomen. Trompetboom, knotwilg en bolacacia kunnen ook volledig geknot worden. Bij struiken zaagt men enkele dikke takken volledig tot de grond terug., dit bevordert hergroei en vitaliteit.

20140311_robert_eekelder_1

TUINAANPLANT
Het voorjaar leent zich uitstekend voor tuinenmetamorfoses. Bij bomenaanplant houdt men rekening met de beschikbare ruimte. In kleine tuinen is een zuilvormige boom, zoals Ulmus ( goudiep) of Fagus ( zuilbeuk ) een goede keuze of op stam geënte bomen, zoals Prunus ( bolkers) of Acer ( bolesdoorn ). In riante tuinen  zijn kroonvormige bomen aan te bevelen, zoals Liquidambar ( amberboom ) of Tilia ( linde). Ook de kleur van het blad kan van essentieel rol spelen. Geelkleurige bladeren, zoals Gleditsia ( valse christusdoorn ) impliceren het gevoel van ruimtelijkheid. Overige bladkleuren impliceren juist een gevoel van warmte en huiselijkheid. Een perfect in gerichte tuin heeft op iedere hoogte een bezienswaardigheid, de boom als hoogste punt en dan afbouwend met heesters, icm.vaste planten en enkele coniferen.  Houdt wel rekening met de uiteindelijke habitus, want grotere heesters hebben voldoende ruimte nodig om straks in vol ornaat te kunnen schitteren. Bij vaste planten is de standplaats van groot belang. Plant Helleborus ( nieskruid ) en Hosta (hartenlelie ) op schaduwrijke plaatsen en Sedum ( vetplanten ) op zonminnende standplaatsen.

20140311_robert_eekelder_2

VOEDING
Compost en organische meststoffen bevorderen het bodemleven. Aanplantingen gebruiken aanwezige voedingsbestanddelen gedurende het hele groeiseizoen. Het resultaat is mooiere, vollere en weelderige groeiende beplanting. Het gazon zou vanaf april met kunstmest behandeld kunnen worden. Een dosering van 2,5 kg op 100 m2 is voldoende. Dit dient iedere 8 weken herhaald dienen te worden.

20140311_robert_eekelder_3

OVERIGE TUINTIPS
Fruitbomen snoeien, perkgoed zaaien, aanplanten van hagen en overige beplanting, Primula en violen in bloembakken poten, nestkassen schoonmaken en natuurlijk genieten van alles wat de flora en fauna ons te bieden heeft

robert_eekelder

Robert Eekelder
E – mail: info@roberteekelder.nl