Perikelen in het voorjaar

We hebben al weer volop kunnen genieten van de charmes van het voorjaar.

Forsythia, Ribes, Amelanchier, Violen, Magnolia en vele soorten (sier) fruitbomen hebben in vol ornaat gebloeid. Het ontluiken van de knoppen naar bladeren, het gefluit van de vogels, lammeren in de wei en een diversiteit aan bloemenpracht zal een menigeen toch optimistisch doen stemmen. In april hebben we al even kunnen genieten van  zomerse taferelen en waarschijnlijk zal mei evenredige taferelen met zich mee brengen. Het is een ideale maand om de tuin verder te optimaliseren. Tuinonderhoud is immers noodzakelijk voor het optimaal behoud van uw groene hof.

Het assortiment van bomen en heesters worden veelal in de volle grond opgekweekt. Hierdoor groeit het assortiment aanzienlijk sneller dan bij potcultuur. Het nadeel van volle grond kweekmethoden is de korte periode van levering. Zodra bomen en heesters bladeren vormen is de plantperiode eigenlijk voorbij. Vochtopname wordt door de fijnere wortels ( z.g. haarwortels ) mogelijk gemaakt en bij het uitsteken van beplanting worden haarwortels door gestoken. De verdamping via bladeren is dan groter, dan de opnamemogelijkheid van vocht. Mocht het gezien de omstandigheden toch noodzakelijk zijn, verwijder dan voortijdig  zoveel mogelijk bladeren of snoei de twijgen aanzienlijk terug. ( kandelaberen ) Het slagingspercentage zal aanzienlijk toenemen en verdampingsverschijnselen minimaliseren. Bij potcultuur zou men het gehele jaar door kunnen planten. Echter zal de aanschafprijs beduidend hoger zijn.

robert_eeklekder_tuintips_mei

GAZON
Sommige  gazons bezitten een viltlaag. Zo’n viltlaag bevat veelal oude grasresten en mosvegetaties. Laatst genoemde kan met een ijzersulfaat behandeling behandeld worden. De viltlaag is door te verticuteren weg te nemen. Vervolgens doorzaaien en bemesten. Al deze handelingen bevorderen het bodemleven en zal de vitaliteit van de grasmat ten goede komen. Een ideale maaihoogte voor gazon is 2,5 cm, in ieder geval niet korter. Onkruiden in uw grasmat, zoals klaver, paardenbloem, boterbloem en madelief zijn met een herbicide te bestrijden. Let wel, dat herbiciden uitsluitend op overjarige gazons kan worden toegepast..

BODEMVERIJKKING
Om de groeiomstandigheden van het assortiment te optimaliseren is bodemverrijking een vereiste. Door organische voedingsstoffen toe te voegen, zoals mestkorrels, tuinturf of compost zal dit het gewenste resultaat bevorderen. Tuinturf is  geschikt voor zuurminnende soorten, zoals, Pieris, Leocothoe, Rhodododendron, Erica, Calluna en Kalmia.

Compost wordt veelal als basisbemesting toegepast

OVERIGE TUINTIPS
Kuipplanten overpotten en op een warme plaats ten toon stellen, zomerbloeiende bollen in de grond planten, zoals Canna, gladiool en dahlia,  groene aanslag op verhardingen verwijderen, Buxus vanaf half mei knippen, grasranden bijwerken en uiteraard genieten van de vele kleuren en geuren in de tuinen.

Robert Eekelder

E- mail: info@roberteekelder.nl