In de maand mei is er verhoudingsgewijs veel minder neerslag gevallen als in voorgaande jaren. De gemiddelde neerslag in mei bedraagt namelijk 57 mm. Voor een optimale groei is neerslag één van de belangrijkste factoren. Het gezegde luidt dan ook; Juniregen is een zege, komt daar de zon ook nog eens bij, dan zijn boeren en dorpslui erg tevreden. Op zijn tijd een bui in combinatie met de zon is voor de flora en fauna een ideale combinatie.

Met de tuinaanplant wordt vanaf  maart gestart en eindigt veelal in mei. Na deze periode is de keuze in het assortiment geringer. Het complete assortiment wordt namelijk niet in potcultuur aangeboden. Beplanting in de volle grond is momenteel vol in bladontwikkeling en vandaar is rooien voor verkoop niet aan te raden. Zodra er bladontwikkeling plaats vindt is de sapstroom namelijk in volle gang en het plantseizoen vanaf de kwekerijen ten einde.

Ongedierte

Tuin juni 2015
Naast luizen, mollen, slakken, engerlingen, emelten en luizen zijn ook rupsen geen graag geziende gasten in de tuin. In juni is dit ongedierte goed waarneembaar.
Voor veel ongedierte is er wel een chemisch middel voorradig om aantastingen te reduceren, maar dit past niet in het milieubewuste – en ecologisch tuinbeheer.
Om mollen te weren is het aanplanten van keizerskronen een beter alternatief, vanwege de onaangename geur van deze plant of plaats eens een bodemloze fles in een mollenrit. Mollen hebben namelijk een hekel aan hoge tonen. Luizen kunnen worden bespoten met een mengsel van fijn gemalen tomatenbladeren\ of knoflooktenen. Na 24 uur in het water te hebben laten weken kan het gemixt worden met zeepsop. Schade van slakken is te verminderen door de beplanting regelmatig inspecteren op hun aanwezigheid en handmatig te verwijderen. Uiteraard zijn vogels en egels natuurlijke vijanden van veel ongedierte en is extra bestrijding dan ook niet altijd noodzakelijk.

Gazon

Het gazon is van het voorjaar diverse keren gemaaid en kan er behoefte zijn aan extra voeding. Als men het maaisel opvangt, vindt er verschraling van de bodem plaats. Om dit te compenseren kunt u met organische meststoffen of evt. NPK kunstmest de groei weer stimuleren. Het grote voordeel van kunstmest is dat het snel wordt opgenomen. Na 8 weken is kunstmest echter uitgewerkt en zal er opnieuw een dosering noodzakelijk zijn. NPK 12–10–18 is de meest gebruikte soort kunstmest. Bij voorkeur het gras dus  niet opvangen, maar mulchen. Graskanten kunnen in juni goed gestoken of geknipt worden. Bij graszoden leggen is het van belang dat de ondergrond goed bewerkt, bemest en geëgaliseerd is, voordat de graszoden gelegd worden. De afmeting van een graszode is meestal 50 cm breed en 2 meter lang.

Coniferen

Coniferen zijn er in diverse soorten en kleuren.
De stelregel is dat coniferen rond de langste dag geknipt dienen te worden, maar dan zijn vaste planten volop in de groei en beschadig je vaak met het opruimen de gevormde bloemknoppen. Het is verstandiger om coniferen eind augustus te knippen. Voor de winter zijn de nieuwe uitlopers voldoende afgehard voor de winterperiode. Taxus baccata, Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris’, Thuja plicata ‘Atrovirens en Thuja occidentalis ‘Brabant’ zijn veel aangeplante haagconiferen. Bij het aanplanten van een haag zijn 5 stuks op 2 meter lengte voldoende.
Tuin juni 2015 2

Overige tuintips

Geef uw kuipplanten op tijd lauw water, plant zomergoed in uw bakken aan, uitgebloeide rozen terug knippen op het tweede voltallige blad onder de uitgebloeide bloem, buxus kan in juni ook nog prima geknipt worden bij niet te zonnig weer, breng schaduwmatten op uw broeikas aan en houd het waterpeil in uw vijver op peil.
Geniet vooral van al het moois wat er in de natuur en tuin te zien en ik vertel u graag meer in juli over van alles wat de flora en fauna ons te bieden heeft.

Robert Eekelder
E – mail: info@roberteekelder.nl