Vier nieuwe rozen verdienen predicaat Excellence Roses

door | 18 jan 2020 | Hoveniersbranche

Vier nieuwe rozen hebben vorig jaar het predicaat Excellence Roses verdiend. Ze doorstonden een driejaarlijkse keuring op vijf rosaria in Nederland en België en zijn afkomstig van drie verschillende veredelaars uit Duitsland en België. In totaal zijn 23 rozenrassen gekeurd.

Omdat de keuringen in 2017 stillagen, betreft de toekenning rozen van het plantseizoen 2015-2016. Van de 23 inzendingen hebben vier het predicaat Excellence Roses verdiend: twee floribundarozen, één theehybride en één heesterroos. Het gaat om Airbrush, Jean Robie, Romina en Taxandria. De certificaten worden vrijdagmiddag 14 februari a.s. overhandigd tijdens de jaarvergadering van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. Alle Excellence rozen zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers.

Omschrijvingen nieuwe Excellence Roses
Airbrush (‘Korgetcali’) is een floribundaroos van Kordes met perzikkleurige, rood en geel gemêleerde halfgevulde bloemen. Het lijkt of de intense kleuren op de bloemen zijn gespoten (‘airbrushed’). De bloemkleuren variëren gedurende het seizoen. De struik groeit compact en wordt 60 cm breed en 70 cm hoog.

Jean Robie (‘Vismarok’) komt van Martin Vissers van Viva International. Het is een floribundaroos met opgaande takken tot 80-90 centimeter. Bloeit rijk met zachtgele, komvorige gevulde bloemen die geuren.

Romina (‘Tan09564’) is een theehybride uit de koker van Tantau. De grote, oudroze bloemen zijn mooi gevuld en geuren zoet. Het glanzende blad blijft tot laat in het jaar mooi en dicht. De struik wordt 120 tot 150 centimeter hoog.
Taxandria (‘Viscampina’) is eveneens van Martin Vissers afkomstig. Hoge heesterroos (tot 1,40 meter) met sierlijke takken vol halfgevulde komvormige bloemen van 6 centimeter doorsnede. De knoppen zijn botergeel, de licht geurende bloemen wit met heldergele meeldraden. Goede doorbloeier met donkergroen glanzend blad.  

Nieuwe inzendingen
Begin vorig jaar nam de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen Excellence Roses onder haar hoede. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten. De keuringen vonden plaats in vijf rosaria in Nederland en België: Boskoop, Lottum (Rozenhof), Winschoten, Antwerpen (Rivierenhof, tot 2017) en Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt). Keuringscommissies van de rosaria keurden de rozen op vier momenten in het jaar. Voor dit plantjaar zijn maar liefst 27 nieuwe rozen aangemeld voor de keuringen. Ze zijn afkomstig van 9 veredelaars uit binnen- en buitenland.

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...