Werkt u in het groen? Laat u niet verrassen door Lyme!

door | 6 dec 2019 | Hoveniersbranche

Voor meer dan 140.000 medewerkers is Lyme een erkende beroepsziekte. Zo ook voor hoveniers. Een jaarlijks onderzoek op de ziekte van Lyme kan een snelle diagnose geven, en voorkomt langdurige uitval.  

1 op de 50 groenwerkers loopt Lyme op, 70% heeft de tekenbeet nooit opgemerkt.

Uit onderzoek blijkt dat Lyme als beroepsziekte veel voorkomt. Door het veranderend klimaat neemt het aantal teken en daarmee het aantal tekenbeten alleen maar toe, de afgelopen jaren is het aantal gevallen van Lyme verviervoudigd. Lyme en de preventie hiervan is bij veel organisaties een actiepunt, maar ook een bron van angst. Medewerkers die met regelmaat in het groen werken lopen allemaal een verhoogd risico op tekenbeten en daarmee de ziekte van Lyme. Bij 1 op de 50 medewerkers in het groen wordt jaarlijks een onopgemerkte Lyme-infectie ontdekt, 70% daarvan heeft de tekenbeet nooit opgemerkt.

Jaarlijkse test voor snelle actie
Wetenschapper Marlies van Lent van Innatoss Laboratories legt uit hoe het werkt: “Als je vaker door een teek gebeten wordt, is de kans groot dat er antistoffen tegen de Lyme-bacterie in je bloed zitten. Dit belemmert de diagnose van een nieuwe infectie. De screening begint daarom met een nulmeting via een bloedafname. Deze nulmeting toont het niveau van aanwezige antistoffen bij deze persoon. Een volgende meting, na het tekenseizoen, wordt vergeleken met de eerdere meting. Juist hierdoor valt een nieuwe infectie direct op. En kan er snel actie ondernomen worden.”

Onderzoek onder hoveniers
Omdat hoveniers veelal anders georganiseerd zijn dan bv. gemeentes en waterschappen (waar al veel getest wordt), voert Hovenierszaken samen met Innatoss een enquête uit. Met de resultaten wordt bekeken wat de hoveniers vinden van Jaarlijkse Lyme Screening. Klik op onderstaande link en laat je stem horen! Bedankt.

https://nl.surveymonkey.com/r/WXRZMGN

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...