Alleskunners en allesmakers

door | 17 sep 2018 | Ondernemerschap

Laatst had ik een tuinfeestje bij familie. De tuin lag er goed bij: een prachtige overkapping met bergruimte, grote verlijmde bloembakken, verlichting, een strak terras, aangelegde paden, schutting met rekken en echt gras. Een moderne tuin zoals je deze vast herkent. Dagelijks werk. Mijn zwager vroeg: ‘Heeft een hovenier dit allemaal gerealiseerd? Kan hij dat?’

Als je er over nadenkt, is een hovenier inderdaad een ‘alleskunner’: een metselaar, stukadoor, elektricien, grondwerker, vijverspecialist, architect en ook nog eens iemand die verstand heeft van groen! Met al deze kennis zou je denken dat daar een uurtarief bij hoort dat vergelijkbaar is met een goede bouwvakker of automonteur. Was dat maar zo!

‘Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers’

In mijn boekenkast staat het boekje ‘Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers’ van Rutger Bregman en Jesse Frederik. Zij vragen zich af waarom belangrijk werk onderbetaald wordt, maar ‘overbodig’ of ‘onbelangrijker’ werk beter wordt betaald.

Waarom vragen we als ‘allesmakers’ niet het uurtarief dat we echt verdienen? Dit moeten we met z’n allen oppakken en aanpakken!

Spreker Jos Burgers zei eens: ‘Als je het heel druk hebt, maar je verdient niets, kun je dan niet beter vrij zijn en niets verdienen?’ Precies! Waarom veel omzet draaien met een lage marge als het ook anders kan? Niemand dwingt je om een klus aan te nemen. Ook concurrenten die onder de prijs werken niet. Beter een goede, lagere maar efficiënte omzet dan een hoge omzet met weinig marge en meer drukte.

Misschien vind je dit ook interessant