Communicatie is praten maar vooral luisteren

door | 3 sep 2018 | Ondernemerschap

Onze maatschappij draait om communicatie: denk aan kranten, reclames, sociale media en televisie. Ook een goed gesprek is communicatie. Maar hoe vaak vindt dat nog plaats?

Toch is dit nog steeds één van de belangrijkste vormen van communicatie. Tijdens hoveniersopleidingen wordt er helaas te weinig aandacht besteed aan ‘gesprekstechnieken’. Een gemiste kans!

Een professionele hovenier pakt het op deze manier aan.

Gelukkig geeft het woord ‘gesprekstechnieken’ al aan dat er sprake is van een techniek, een methode. Iets dat je dus kunt leren.

In gesprekken met klanten blijft het budget maar al te vaak onderbelicht. Hoveniers gaan al snel aan de slag met het uitwerken van een offerte zonder dat er een duidelijke prijsafspraak is.

We vragen niet naar het budget omdat we bang zijn voor het antwoord. En dan is het makkelijker om het probleemonderwerp te ontwijken, toch? Probeer zelf eens antwoord te geven op de vraag ‘Wat is het budget?’. Dan realiseer je je dat er hooguit een handvol antwoorden zijn. Schrijf deze eens op, zo bereid je je voor op de antwoorden van consumenten. Zo valt het gesprek niet stil wanneer een consument één van deze antwoorden geeft.

Belangrijk is het om in een gesprek goed te luisteren en door te vragen. Ben je bekend met ANNA? Het staat voor ‘Altijd Navragen, Nooit Aannemen’. Zo laat je zien dat jij de consument serieus neemt maar ontstaat er ook duidelijkheid wanneer de budgetvraag eindelijk op tafel ligt. Een professionele hovenier pakt het op deze manier aan. Voorkom teleurstellingen achteraf en besteed aandacht aan het voeren van een goed eerste gesprek, of de gesprekken die daarop volgen. Hulp nodig? Een intakeformulier helpt je op weg in het voeren van zo’n gesprek!

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...