Geen vaste baan? Geen interesse!

door | 1 okt 2018 | Ondernemerschap

Tijdens de voorbereiding van GardenExperience 2016 vroeg ik hoveniers naar wat zij hebben veranderd of zien veranderen. Een van de terugkerende thema’s is personeel. Het is moeilijker geworden om goed personeel te vinden, er ontstaat een gebrek aan goed gekwalificeerd personeel. Dit valt extra op in onze branche, waar we sterk seizoensgebonden werk uitoefenen.

Een aantal ontwikkelingen maakt het er niet beter op:

  1. De aanmeldingen voor scholen en opleidingen voor vakbekwaam hovenier dalen sterk. De aanwas is minimaal en de vooruitzichten slecht. We moeten hier met elkaar iets aan doen! Het is niet alleen een probleem van anderen, vroeg of laat raakt het ook jouw bedrijf.
  2. Het verdwijnen van de VAR-verklaring dwingt ons tot het maken van andere keuzes. Zelfstandig werkende hoveniers inhuren tijdens het seizoen gaat niet zomaar meer.
  3. De mogelijkheden voor het aannemen van mensen via kortlopende contracten (gebonden aan het seizoen) zijn behoorlijk ingeperkt.

Wordt het niet eens tijd om op dit punt het roer om te gooien?

Hebben we ons niet te lang druk gemaakt over de risico’s van vast personeel? Wordt het niet eens tijd om op dit punt het roer om te gooien? De huidige cao geeft tenslotte voldoende ruimte om extra uren tijdens het seizoen op te sparen zodat deze op andere momenten gebruikt kunnen worden.

We zouden kunnen beginnen met een andere benadering van ons personeel. En wees eerlijk: als je in de hoveniersbranche wilt gaan werken terwijl er amper vaste banen beschikbaar zijn, waarom zou je dan beginnen aan een opleiding tot vakbekwaam hovenier?

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...