Maak facturabel acceptabel

door | 15 okt 2018 | Ondernemerschap

‘Als ik alles heb uitgerekend, doe ik er nog eens tien procent bij. Dan klopt het tenminste.’ Elk jaar bezoeken we alle TuinKeur-ondernemers. Met de buitendienst werken we vooraf een aanpak uit zodat de gesprekken professioneel en met een duidelijke lijn gevoerd kunnen worden. In 2016 bestaat de aanpak uit het bespreekbaar maken van de jaarcijfers. We kijken naar de verhouding tussen omzet en inkoop van materialen, maar ook naar het aantal mensen dat werkt in het bedrijf zodat we de facturabele uren per persoon kunnen berekenen.

Daar schrik je wel even van, als je dat zo leest.

Het blijft opvallend: de enorme resultaatverschillen tussen bedrijven. En dat staat los van regio! Sterker nog, bedrijven uit dezelfde regio verschillen vaak net zoveel in resultaat als een Drents bedrijf en een bedrijf uit Zuid-Holland. De diverse uurtarieven zijn niet de belangrijkste oorzaak. Uiteindelijk is het vooral terug te leiden tot het aantal facturabele uren per medewerker.

Gemiddeld zouden er 1650 uren aan facturabele uren geschreven moeten worden terwijl het gemiddelde in de hovenierbranche op 1250 uren ligt. Dat is een verschil van 400 uren per medewerker. Dat is, gemiddeld genomen, 400 x €40 = €16.000 per medewerker! Daar schrik je wel even van, als je dat zo leest.

‘Onmogelijk!’, zeg jij vervolgens : ‘1650 uren? Dat kan nooit!’. Helaas moet ik je teleurstellen. Inmiddels ken ik ruim tien bedrijven die dit resultaat wél halen.

Hoe kun je jouw resultaten en facturabele uren verbeteren? Simpel. Ga kritischer de gewerkte uren bijhouden en schrijven. Niet alleen voor jezelf, maar ook het personeel moet het beter gaan bijhouden. Probeer ook tegelijkertijd na te calculeren: houd de offerte erbij en kijk naar wat er is ingeschat en wat er uiteindelijk geschreven wordt.

Begin hiermee en let maar op: je zult al gauw voldoende verbeterpunten vinden!

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...