Vele kleine maken één grote

door | 10 dec 2018 | Ondernemerschap

Onlangs las ik het boek ‘Macht der gewoonte’ van Charles Duhigg. Wat blijkt? In een aantal voorbeelden komt naar voren waarom kleine successen aan de basis staan van grote en belangrijke veranderingen.

Stel je voor, je wilt een verandering doorvoeren binnen je bedrijf. Een grootschalige aanpak staat te wachten. Het is noodzakelijk, maar je beseft dat het veel tijd en energie gaat kosten. Je zucht al bij de gedachte dat het moet gebeuren. Toch maar uitstellen? Misschien wachten op een periode waar het rustiger is en je meer tijd hebt?

Of je begint vol enthousiasme maar halverwege haalt je werk je in. Wéér niet gelukt. Je bent teleurgesteld, je motivatie zakt tot een dieptepunt en je bent eigenlijk alleen maar verder van huis. Zet daarom in op kleine en haalbare successen. Dat is een mooie manier van werken! Werk volgens de SMARTmethode: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Met deze werkwijze maak je je doelen duidelijk en is het resultaat beter haalbaar.

Ik schaats elk jaar de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk, een onderneming van 200 kilometer lang schaatsen, schaatsen en nog eens schaatsen. Toch benader ik deze alternatieve Elfstedentocht liever als vier keer 50 kilometer. Na de start om 07:00 uur de eerste 50 kilometer, dan een bakje koffie, nog eens 50 kilometer schaatsen, lunchen en weer 50 kilometer en na het kopje thee is de laatste 50 kilometer al aan de beurt! Dan zijn we rond 16:00 uur binnen en is het tijd voor een biertje!

Wanneer je beter weet wat je doet, is de motivatie groter!

Probeer grote veranderingen op te delen zodat je kleinere stappen maakt. Lees je weleens een boek niet omdat je het te dik vindt? Zie het zo, een dik boek lees je precies hetzelfde als een dun boek: bladzijde voor bladzijde. Maak van een groot succes meerdere kleine successen, hanteer de SMART-methode en zie zo dat veranderingen beter zijn te realiseren!

 
Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...